Can you solve these practice questions for CAT 2022?


The Common Admission Test (CAT) 2022 is due to take place on November 27. With days to go, MBA entry candidates must be busy with their last-minute preparation process. This year, the exam will take place in computerized mode on November 27th. There will be 3 exam sessions lasting 2 hours in centers of 150 cities.

Here are some questions from the previous year’s articles. Take a look if you can solve it or not:

1. In May, John bought the same amount of rice and the same amount of wheat as in April, but spent 150 rupees more due to the increase in rice and wheat prices by 20% and 12% , respectively. If John had spent Rs 450 on rice in April, then how much did he spend on wheat in May?

a. Rs580

b. Rs570

vs. Rs560

D. Rs590

Answer: C

Read also| CAT 2022: Section Prep Tips to Pass the IIM Entrance Exam

2. In a car race, car A beats car B by 45 km, car B beats car C by 50 km, and car A beats car C by 90 km. The distance (in km) over which the race took place is:

a. 500

b. 475

vs. 550

D. 450

Answer: d

3. By selling a pen at 5% loss and a book at 15% gain, Karim earns Rs 7. If he sells the pen at 5% gain and the book at 10% gain, he earns Rs. 13 What is the cost price of the book in rupees?

a. 80

b. 85

vs. 95

D. 100

Answer: one

4. Ramesh and Gautam are among the 22 students taking an exam. Ramesh scores 82.5. The average score of the 21 non-Gautam students is 62. The average score of all 22 students is one more than the average score of the 21 non-Ramesh students. Gautam’s score is:

a. 49

b. 48

vs. 51

D. 53

Answer c.

5. A and B are two stations 90 km apart. A train leaves from A at 9:00 a.m., heading towards B at a speed of 40 km/h. Another train departs from B at 10:30 a.m., heading towards A at a speed of 20 km/h. Trains meet at:

a. 11:45 a.m.

b. 10:45 a.m.

vs. 11:20 a.m.

D. 11:00

Answer: d

6. How many integers 1, 2, … , 120, are not divisible by any of 2, 5 and 7?

a. 40

b. 42

vs. 43

D. 41

Answer: d

7. An alloy is prepared by mixing three metals A, B and C in the proportion 3:4:7 by volume. The weights of the same volume of metals A, B and C are in the ratio 5:2:6. In 130 kg of alloy, the weight, in kg, of metal C is:

a. 70

b. 96

vs. 48

D. 84

Answer: d

Read| CAT 2022: Discover the thresholds of the previous year in the IIMs

8. Anu, Vinu and Manu can complete a work alone in 15 days, 12 days and 20 days respectively. Vinu works every day. Anu only works every other day from the first day while Manu only works every other day from the second day. Then, the number of days needed to complete the work is:

a. 5

b. 8

vs. 6

D. seven

Answer: d

9. A basket of 2 apples, 4 oranges and 6 mangoes costs the same as a basket of 1 apple, 4 oranges and 8 mangoes or a basket of 8 oranges and 7 mangoes. Then the number of mangoes in a basket of mangoes that has the same cost as the other baskets is:

a. 11

b. 13

vs. ten

D. 12

Answer: b

10. Natural numbers are divided into groups like (1), (2, 3, 4), (5, 6, 7, 8, 9), ….. and so on. Then, the sum of the numbers of the 15th group is equal to

a. 6119

b. 6090

vs. 4941

D. 7471

Answer: one

The number of students applying for IIM Entrance Examination this year has seen an increase of about 11%, IIM Bangalore Exam Conducting Institute has informed. The number of applications was around 2.3 lakh in 2021, a slight increase from 2020 where 2.28 lakh. IIM says the increase in the number of candidates is due to “improvements” it has made to processes related to outreach and exam registration this year.

Read all the latest education news here